Kemencék, kerti sütők-grillezők, kerti konyha, látványkonyha az udvaron
A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus. Általában sütésre, főzésre, pörkölésre vagy egyéb élelmiszer-feldolgozásra használták őseink a mindennapjaikban. Tüzelőanyaga általában fa, az épület belsejében lévő kemence kéményhez csatlakozik, és a belső tüzelésűek az égéshez a helyiségbe bevezetett levegőt használják,
A kerti konyhák grillező-helyei ma már elterjedtek hazánkban is, annak ellenére, hogy e berendezésnek nem sok magyar vonatkozása van. A kemence szó eredete a szláv kamenica-ból eredhet, melynek jelentése; köves. Hajdanán a paraszti háztartások alapvető kelléke volt a kemence, melyben sütöttek, és télen fűtésre is használták. Napjainkban, ha valaki ezt a szép hagyományt újjá szeretné éleszteni, jobb, ha kertjében építi fel a kemencét.
A kerti konyha előnyei
- élvezheti otthonába a szabadban sütés-főzés örömét,
- barátokkal, ismerősökkel, a családdal élvezetesebb az együttlét grillezés, főzés, sütés közben a szabadban
- elkápráztathatja a szabadban készített ételremekeivel
- nincs akkora rumli a konyhában, ha kint konyhaművészkedik